Suomen Fysioterapeuttien terveyspoliittisiin tavoitteisiin kuulunut kuntoutuksen kotitalousvähennys on hyväksytty eduskunnassa. Kotitalousvähennystä on vuodesta 2024 alkaen mahdollista saada kotona tuotetusta fysioterapiasta. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 3 500 euroa ja työn osuudesta voidaan vähentää 60 prosenttia.
Kuntoutuksen kotitalousvähennys on ollut osa pääministeri Orpon hallitusohjelmaa. Uudistuksen tavoitteena on ollut tukea etenkin ikääntyneiden toimintakykyä. Suomen Fysioterapeutit on kannattanut kotitalousvähennyksen laajentamista fysioterapiapalveluihin.
– Kotitalousvähennyksen laajentuminen fysioterapiaan on sekä toimialalle että kansalaisille erittäin positiivinen uutinen, iloitsee Suomen Fysioterapeuttien erityisasiantuntija Juho Korpi.
Jo tänä vuonna voimassa olleet kotitalousvähennyksen korotettu enimmäismäärä ja vähennyksen perusteiden poikkeukset jatkuvat myös ensi vuonna. Kotitalousvähennyksen vähennyksen enimmäismäärä on 3 500 euroa ja tehdyn työn osuudesta voidaan vähentää 60 prosenttia.
Milloin kotitalousvähennykseen on oikeus?
Kotitalousvähennyksestä hyötyminen edellyttää, että henkilö maksaa sen verran veroja, että niistä voidaan tehdä vähennyksiä. Toisaalta kotitalousvähennykseen oikeuttaa myös työ, joka on tehty verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.
– Henkilö voi siis hankkia esimerkiksi pienituloiselle läheiselleen kotona toteutuvia fysioterapiapalveluita ja saada näistä kotitalousvähennyksen itselleen, Korpi selventää.
Fysioterapiasta voi tietyin edellytyksin saada kotitalousvähennyksen myös silloin, kun asiakas asuu palvelutalossa ja hankkii sinne itse fysioterapiaa. Fysioterapia tulee tällöin toteuttaa henkilön yksityisesti hallitsemissa tiloissa ja muiden tuen saamisen edellytysten tulee täyttyä.
– Esimerkiksi asumispalveluiden palvelusetelin ei pitäisi estää kotitalousvähennyksen saamista, paitsi jos palveluseteli kattaa myös näitä samoja fysioterapiapalveluita, Korpi täsmentää.
Kotitalousvähennystä ei myönnetä fysioterapian vastaanotto- tai etäkäynneistä eikä julkisen terveydenhuollon asiakasmaksuista tai palveluasumiseen liittyvistä palvelumaksuista. Vähennyksen estävät myös palveluseteli sekä omaishoidon tai lastenhoidon tuki. Fysioterapiaan sovelletaan lähtökohtaisesti verottajan ohjeita kuin hoiva- tai hoitotyöhön.
– Tätä ei pidä tulkita niin, että fysioterapia olisi hoitotyötä. Kyse on verotuksen yhdenmukaisuudesta, Korpi korostaa.